Aarhus Universitetsforlag Menu
Cover

Ma(d)skulinitet

Kønskamp i tv-køkkenet

En del af fagområderne og


Af


189 sider, ill.
Paperback
ISBN 978 87 7124 932 3

Del:


Tilgængelige e-bogs-formater: PDF

Mere om bogen

Om bogen

Når tv-kokke som Jamie Oliver, Gordon Ramsay og brødrene Price toner frem på skærmen, laver de ikke kun mad. De mixer også maskulinitet. For når en mand laver mad, laver maden også manden. Det mener madkulturforsker Jonatan Leer, der i Ma(d)skulinitet. Kønskamp i tv-køkkenet viser, hvordan og hvorfor celebrity chefs siden 90'erne har udfordret og fornyet den traditionelle maskuline identitet. Når mænd laver mad på tv, ser vi i dag ikke kun den professionelle uniformerede kok eller den frankofile levemand. Vi møder også drengerøven, der gør det cool at lave mad derhjemme, gastronomen, der kobler mad med nationale fortællinger og madaktivisten på mission for sundere madvaner og maddannelse. Det viser sig imidlertid, at når kokkene konstruerer køn, identitet og idealer, lægger de sig overraskende ofte op ad en traditionel, patriarkalsk mandefigur.

Indholdsfortegnelse

Madlavning og mandelavning

Maskulinitet i forandring

Madprogrammets historie og kønning

Rechefisation

Tv-kokken som kønsopdrager

Gastronationalisme i tv-køkkenet

Madlavning som maskulin eskapisme

Madmænd og posttraditionel maskulinitet

Download indholdsfortegnelse (PDF-format)

Pressen skrev

Linea Maja Ernst, Weekendavisen

"Leer bruger en kulturkritisk, intersektionelt feministisk metode til at pille programmerne fra hinanden. Det er meget sjovere, end det lyder."

"Ma(d)skulinitet er fuld af analyser af de subtile (og knap så subtile) former for styring, der finder sted i madprogrammerne. Det gælder forhandlinger mellem landkrop og bykrop, og det gælder spørgsmålet om, hvem der har forrang, når 'fimset' metroseksuel fransk kok tager til provinsen for at lære at slagte får af en 'tætbygget' mandlig landbefolkning. Er det udtryk for moralsk ansvarlig madaktivisme, når Jamie's Ministry of Food vil gøre op med fedmeepedimien i Storbritannien, eller er det klasseafsky og tvang forklædt som gode råd? Leer har et skarpt kritisk øje for al den ellers usynlige røg, der følger med den moderne mands indtog i køkkenet."

 

Weekendavisens Kritikerliste

"Skøn klogebog om, hvad kendiskokke og madprogrammer fortæller os om en maskulin krise, nye idealmænd og nostalgi efter en patriarkalsk fortid."